top of page

Is gewichtstoename onvermijdelijk voor een vrouw tijdens of na de menopauze?

Ondanks het feit dat vrouwen zeggen dat ze tijdens de menopauze in gewicht toenemen, hebben onderzoeken aangetoond, met name twee grote studies in de VS, dat noch de perimenopauze – de jaren vlak voordat de menstruatie stopt _ noch de menopauze of hormoontherapie de oorzaak is van gewichtstoename. De conclusies van dit onderzoek onder honderden vrouwen vanaf 17 jaar voor tot 22 jaar na de menopauze waren dat vrouwen vanaf een leeftijd tussen 35 en 65 jaar langzaam maar gestaagd toenemen in totaal lichaamsgewicht, en dat noch het verlies van eierstokhormonen noch de hormoontherapie een merkbaar verschil maakt.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt in een rapport over overgewicht dat de meeste gewichtstoename die in verband wordt gebracht met de menopauze kan worden toegewezen aan verminderde activiteiten. Uit de Amerikaanse studies bleek dat hoewel vrouwen tijdens de menopauze aankomen, dit onderdeel is van het grotere geheel van een gewichtstoename van ongeveer 0.43 procent per jaar op middelbare leeftijd. Voor een vrouw van 64 kg komt dit neer op minder dan een 0.5 kg per jaar.

Bij een van de onderzoeken was er drie jaar na het begin van de menopauze zelfs een gemiddeld gewichtsverlies van 3 procent geconstateerd bij de onderzochte vrouwen – iets wat onderzoekers niet konden verklaren. Het lijkt er daarom op dat je niet hoeft aan te komen gedurende de menopauze, maar dat de meeste vrouwen dan langzaam in gewicht toenemen vanwege een verlaging van metabolische waarde en een tekort aan beweging.


Zelfs bij fitte mensen lijkt er een kleine verandering in lichaamsvorm op te treden. Een grote gewichtstoename kan echter worden tegen gehouden met een verstandig voedingspatroon, weerstandsoefeningen en aerobische oefeningen.

Waarom zeggen zo veel vrouwen dat ze tijdens de menopauze zo veel zijn aangekomen? Deskundige verklaren dat lagere oestrogeenspiegels het lichaamsvet opnieuw lijken te verdelen: meer vet rond het middel en dunnere armen en benen. Daarom neemt de kleding maat toe en kunnen vrouwen die progesteron slikken als onderdeel van hormoontherapie vocht vasthouden.

Andere vrouwen worden heel moe of hebben andere negatieve bijverschijnselen, wat het moeilijker maakt om gemotiveerd te raken om te bewegen. Troosteten kan ook meespelen. Dikkere vrouwen lijken meer oestrogeen af te geen na de menopauze en sommige deskundige denken dat dit de gewichtstoename kan stimuleren.


Heb jij last van klachten rondom hormonen en menopauze. Bij Unican Fit hebben wij hier 2 producten voor.


Menopauze om alle ongemakken van de overgang tegen te gaan. Maandverpakking kost € 24.95.

Dim reguleert de hormoonbalans. Maandverpakking € 34.95.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page