top of page

Scutellaria: een krachtig kruid!


Scutellaria is een familienaam voor een kruid met een goede werking. De twee meest gebruikte soorten zijn Scutellaria laterfolia en Scutellaria baicalensis.

De laterifolia variant is in het Nederlands bekend onder de naam Amerikaans glidkruid. Traditioneel werd Scutellaria laterifolia door de inheemse bewoners van Noord-Amerika gebruikt als kalmeermiddel. Het bovenste gedeelte van de plant wordt voor medicinale doeleinden gebruikt, wanneer het eind van de bloei nabij is.Een van de meest bekende werkingen van het kruid is de remming op de histamineafgifte tijdens allergieën. Een allergie (zoals hooikoorts) ontstaat wanneer er een of meerdere gaatjes in de slijmvlieslaag van ons lichaam bevinden. Hierdoor kan een stof zonder problemen in de bloedbaan van het lichaam terechtkomen. Vaak betreft het een onschuldige stof zoals stuifmeelpollen of huisstof.

Het immuunsysteem onderneemt direct actie en laat door middel van histamine de slijmvliezen vollopen. Hierdoor krijgen we de typische klachten zoals rode branderige ogen, jeuk en een waterige neus. Het effect is vrijwel direct merkbaar en dat maakt het ideaal om tijdens de ergste perioden te gebruiken.


Eigenschappen Aan Scutellaria worden de volgende eigenschappen toegedicht:


- Kalmerend. Scutellaria kalmeert en werkt zelfs herstellend op het zenuwstelsel. Tevens wordt de angstbeleving vermindert. Dit komt omdat de flavonoïden zich aan de GABA receptor kunnen binden. waardoor het lichaam een rustgevend signaal krijgt. Het bevordert de slaap en is een effectief middel bij nervositeit.


- Bevorderend voor de bloedsomloop. Door zowel de hersenbloedvaten te verwijden als de hersenbloedsomloop te verbeteren kan het preventief en ondersteunend gebruikt worden tegen neurodegeneratieve aandoeningen.


- Leverondersteuner. De bitterstoffen in Scutellaria hebben een bevorderende werking op de lever, en remmen daarnaast de oxidatie van vetzuren in de lever.

- Spijsvertering. Scutellaria kan helpen de eetlust op te wekken en kan ingezet worden bij een spastische colon (prikkelbare darm), vermoedelijk vanwege het kalmerende effect op de zenuwen.


- Anti-inflammatoir. Een van de meest bekende werkingen van het kruid is de remming op de histamineafgifte tijdens allergieën. Een allergie (zoals hooikoorts) ontstaat wanneer er een of meerdere gaatjes in de slijmvlieslaag van ons lichaam bevinden. Hierdoor kan een stof zonder problemen in de bloedbaan van het lichaam terechtkomen. Vaak betreft het een onschuldige stof zoals stuifmeelpollen of huisstof. Het immuunsysteem onderneemt direct actie en laat door middel van histamine de slijmvliezen vollopen. Hierdoor krijgen we de typische klachten zoals rode branderige ogen, jeuk en een waterige neus. Het effect is vrijwel direct merkbaar en dat maakt het ideaal om tijdens de ergste perioden te gebruiken.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page